מילון מושגים :

צבעים- 

צבעי RGB- צבעי שנמצאים רק בדיגיטל. הצבעים נעשים ע"י 3 נורות (אדום, ירוק, כחול), כל יחידה של 3 נורות נקראת פיקסל כאשר כל הנורות כבויות הצבע הוא שחור וכאשר כל הנורות דלוקות בעוצמה הכי חזקה אנחנו נראה לבן.

הצבעים של המחשב הרבה יותר זוהרים כיוון שמדובר במנורות.

צבעי CMYK- צבעי הדפוס. אנו מדפיסים על צבע ע"י ערבוב של הצבעים האלו. אם אין אף צבע הנייר יצא בצבע שלו (רוב הפעמים לבן) אם נשים 100% מכל צבע יצא שחור.

הצבעים בדפוס יותר 'עכורים' מצבעי הדיגיטל כיוון שהם לא מבוססים על מנורות אלא על דיו.
צבעי הדפוס הינם שקופים, כך שהדפסת צבע על גבי צבע בהכרח יוצרת צבע חדש ושונה.

שיטות דפוס על נייר-

הדפסה דיגיטלית- הדפסה שנעשית במכונות דפוס דיגיטליות (כמו בבית) אפשר לשלוח להדפסה ישירות מהמחשב. יש מגוון מדפסות והן מסוגלות לעשות מגוון דברים מדפוס רגיל של נייר ועד להוציא חוברת עם הידוק סיכות באמצע (כמובן ניתן גם להדפיס ברושורים, מעטפות ועוד מגוון ענק של צורות וסוגי קרטון).

בדפוס דיגיטלי יש 2 אופציות- הדפסה שחור לבן/ הדפסה צבעונית. אין הבדל בין הצבעים, אם זה לא שחור זה נקרא צבעוני.

ההדפסה הדיגיטלית עובדת על פי פעימה, כלומר כל נייר שעובר זה עוד כסף.

דפוס אופסט- בשונה מההדפסה הדיגיטלית האופסט מודפס כמו פעם. יש לוח דפוס שהוא כמו חותמת שחותמת על כל נייר.

לא משנה הצבע, מה שכן הייתרון הגדול הוא שתמיד יצא אותו הצבע בדיוק.

בשביל להדפיס כמה צבעים צריך להכין לוח לכל צבע.

ההכנה של הלוחות מאוד יקרות ולכן זה צורת דפוס שמשתלמת רק בכמויות גדולות.

מה הן לוחות הדפסה ?

אלו לוחות אלומיניום שמפיקים עבור עבודת דפוס אופסט באמצעותן מעביר את העיצוב מהלוחות אל הבלאנקט ומשם אל משטח ההדפסה בדר"כ יהיה נייר 

סוגי דפוס נוספים:

דפוס משי – זו טכניקה להדפסה על כל חומר בצבעים אטומים. כמו הדפסה על בד או נייר בעזרת העברת צבע דרך רשת חוטים צפופה, עליה מציירים ציור. ההדפסה נעשית על ידי מריחה של צבע (או לַכָּה) בלחץ כבד על רשת עליה קיים הציור המודפס. שיטה זו משמשת להדפסה על משטחים ישרים ומוצרי פרסום שטוחים, אשר לא ניתנים להצמדה לגליל, כמו חולצות טריקו, תיקים מבד ולוחות פלסטיק וכל הדומה לכך.

כמו כן, משתמשים בשיטה זו על חומרים שדורשים ייבוש אינטנסיבי כמו מדבקות (סטיקרים) ועוד.

יש כיום אפשרות להדפסה דיגיטלית איכותית, מדויקת ומהירה, על מוצרים שטוחים ובעלי נפח מכל חומר שהוא (אבן, עץ, זכוכית וכדומה), במקום דפוס משי.

דפוס סובלימציה- הדפסה ממוחשבת וכבישה בעזרת מכבש בטמפרטורה גבוהה. שיטת הדפסה זו נפוצה על כוסות ובקבוקי פלסטיק או מוצרי טקסטי העשויים פוליאסטר.

דפוס טמפון-  הדפסת בשיטת דפוס המשי על מוצרים לא שטוחים ועל כמעט כל מוצר. היא מאפשרת הדפסה מורכבת יותר של גרפיקה בעלת פרטים עדינים ודומה לצורה של הטבעה עם חותמת.
ההדפסה מתאימה עצמה לצורת החפץ (כדור, עט, שעון וכדומה).

הדפסת UV- הדפסה ישירה באמצעות דיו UV אשר מודפס ישירות על המוצר ומייובש ע“י נורת LED. דיו ה– UV הוא סוג של פלסטיק נוזלי, והאור מקשה אותו.

גדלי הנייר השונים:

גיליון- גודל גיליון נייר שלם 70X100 ס"מ

חצי גיליון- גודל חצי גיליון נייר 70X50 ס"מ

A0 – גודל 84.1X118.9 ס"מ

A1 – גודל 84.1X59.4 ס"מ

A2 – גודל 42X59.4 ס"מ

A3 – גודל 29.7X42 ס"מ

A4 – גודל 21X29.7 ס"מ

A5 – גודל 14.8X10.5 ס"מ

A6 – גודל 10.5X7.4 ס"מ

סוגי נייר להדפסה

ישנם סוגי נייר רבים המתאימים לדפוס. סוג הנייר נקבע על פי עובי, משקל, תהליך העיבוד והליטוש והחומרים המשולבים בו.

נייר נטול עץ – נייר נטול עץ הוא נייר דק ופשוט. מדובר בנייר המתאים בעיקר לכתיבה (מחברות, דפדפות וכדומה) מגיע בעוביים שונים (מנייר מדפפסת רגילה ועד עובי בריסטול)

נייר ממוחזר – נייר ממוחזר עשוי מפסולת של נייר שעבר תהליך עיבוד מחדש לצרכי מחזור.  מדובר בנייר איכותי ועבה המגיע במספר צבעים וטקסטורות. העבודה שבתהליך המחזור הופכת אותו ליקר מעט יותר מסוגי נייר אחרים.

קרטון – מגוון ניירות עבים במיוחד, עמידים ובעלי טקסטורות שונות. מתאימים להדפסת תעודות, חומרים פרסומיים ומוצרים בעלי צורך בעמידות גבוהה. 

נייר כרומו – נייר בעל שכבת טקסטורה חיצונית מבריקה או מט, יכול להגיע דק מאוד (פלאייר) ועבה (כרטיסי ביקור). מתאים להדפסת תצלומים וגרפיקה באיכות גבוהה, בעל עמידות גבוהה וארוכת טווח. מתאים למוצרים פרסומיים, עלונים וחוברות שיווקיות וכרטיסי ביקור. 

סוגי חומרים להדפסה:
קאפה (Capa) – חומר ספוגי מוצמד לנייר משתי צדדיו ועליו ניתן להדפיס. לא עמיד בפני גשם ושמש

לוקובונד- לוח אלומיניום שבאמצע שלו יש פלסטיק קשיח, מדובר בחומר חזק במיוחד, כמעט בלתי שביר. לוחות לוקובונד עמידים במגוון תנאי מזג אויר.

רולאפ (roll-up) – שלט פרסומי גבוה מתקפל אשר עשוי מקונסטרוקצית מתכת ומנייר סנטטי מודפס. בדר"כ בגודל 85X200 ס"מ

פי וי סי pvc- חומר פלסטי, ניתן להדפיס על 2 הצדדים שלו. חומר עמיד בתנאי חוץ.

רזולוציה (Resolution)- איכות התמונה. לעיתים, תמונות שנראות טוב על מסך המחשב אינן מתאימות להדפסה. הרזולוציה נמדדת בנקודות לאינץ (DPI), לרוב 72 DPI זוהי הרזולוציה המינימאלית לפרינט.

די.פי.אי – מאנגלית, dot per inch מספר הפיקסלים בכל אינץ. המונח מגדיר את הרזולוציה של התמונה. לעיתים, תמונות שנראות טוב למדיי על מסך המחשב לא יראו ברורות מספיק בהדפסה ולכן חשוב להקפיד על DPI שאינו נופל מ72.

מה זה קונברט ?

הפיכה של האותיות מאות לצורה, כך שלא משנה באיזה מחשב נפתח את הקובץ הגופן לעולם לא ישתנה.

שימו לב- ברגע שזה נעשה אי אפשר להקליד יותר, זה כבר לא נהיה פונט אלא צורה והתיבת טקסט נעלמת!

פורמט PDF – מסמך בפורמט PDF שומר על העיצוב ומונע אפשרות לשנותו  ומוודא שההדפסה תהיה זהה למקור.

בליד = גלישה – המשך של הגרפיקה מעבר לגבולות העמוד בעובי של כ- 5 מ"מ שמודפס מכל כיוון בכדי שאם בחיתוך תהיה סטייה לא יהיה שוליים לבנים.

סימני חיתוך = crop – סימונים בגרפיקה על מנת שהדפס יחתוך במקום ובגודל הרצוי.

ביג – סימן קיפול שעושים על הקרטון על מנת לא לשבור את הנייר/הקרטון בעת הקיפול.

מה הוא חיתוך שטאנץ ?

חיתוך שטנאץ הינו חיתוך צורני ולא בקווים ישרים, כלומר יש להכין סכין מיוחדת בהאתם לגרפיקה וצורך הלקוח, את הסכין הזאת נכניס למכונת שטאנצים ובאמצעות דפיקות הסכין על הנייר נוכל לייצר צורה רצויוה, ניתן לייצר קופסאות, מארזים, פולדרים וכו'

מה הוא חיתוך צורני?
חיתוך באמצעות קרני לייזר של כל צורה שהיא. כלי החיתוך הוא קרינת לייזר ממוקדת שגורמת לחומרים להיפרד כאשר קרן הלייזר פוגעת בהם. באמצעות חיתוך בלייזר ניתן לבצע חיתוך מדויק על מגוון חומרי הדפסה קשיחים לדוגמא : קאפה, לוקובנד, מדבקה, נייר עבה, פרספקט, PVC

כריכת סיכות – קיפול החוברת לחצי באמצע והידוק עם 2 סיכות. מומלץ להשתמש בעמודי הכריכה בנייר עבה יותר.

כריכת פוני – כריכת דפים בודדים או קונטרסים באמצעות דבק מחומם. נקרא גם כריכה רכה, ישנם מינימום עמודים שחייב להכניס בשביל שיתפסו (תלוי בעובי הנייר) וכמובן מקסימום עמודים (אחרת יכול להיפתח)

כריכה קשה – נעשה באותה צורה של הפוני אבל הכריכה עשוייה מנייר מודפס המודבק על קרטון עבה ומחוברת לשאר העמודים באמצעות דבק מחומם.

כריכה קשה עם תפירה – את עמודי הפנים מקפלים ותופרים. הכריכה עשוייה מנייר מודפס המודבק על קרטון עבה ועמודי הפנים בד"כ לא עולים על 110 גרם. כריכה מאוד איכותית ונשמרת לאורך זמן

למינציה – ציפוי שכבות ניילון דקה עד גודל A3. שומרת על המוצר ונותנת לו מראה יוקרתי יותר. יש במט ומבריק אפשר צד אחד או דו"צ

קפסולציה- הלמינציה של בתי הספר, עוטפת את המוצר משני הצדדים בשכבת פלסטיק עם שוליים שקופים

לכה

הלכה משמשת לעבודות דפוס רבות ומעניקה לנייר גימור יוקרתי ומהודר. ניתן להשתמש בלכה במספר דרכים:

לכה סלקטיבית – לכה אשר מצפה באופן מדוייק את האובייקט המודפס וגורמת לו להראות זוהר ומבריק לעומת שאר הנייר. מתאים במיוחד לעיטור לוגו החברה.

לכה UV – לכה המצפה את מוצר הדפוס כולו וגורמת לו להראות מבריק ויוקרתי יותר.

לכה מים – לכה לשמירה על מוצר הדפוס לאורך זמן (בדומה ללמינציה).

 

דילוג לתוכן